Mi a komposztálás?

A komposzt földszerű, sötétbarna színű, magas szervesanyag-tartalmú anyag, amely szerves hulladékokból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő környezeti hatások mellett.

Miből készíthetünk komposztot?
Miből nem készíthetünk komposztot?
  • Kaszálék, lomb, avar
  • Ágnyesedék (max.: 5 cm vastag és 5 cm hosszú lehet!)
  • Gyümölcs- és zöldségmaradék (pl. almacsutka, burgonyahéj)
  • Virágok évelőnövények
  • Kávézacc, teafű
  • Tojáshéj (apróra törve)
  • Növényevő kisállatok ürüléke, természetes alapú alom
  • Kis mennyiségben: apró csont, fahamu, fűrészpor, gyaluforgács, haj
  • Építési törmelék
  • Vegyszerrel kezelt faáru
  • Húsmaradék, olaj
  • Üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék

 

A kertes, családi házas övezetben a komposztálás házilag is megoldható egy kis odafigyeléssel.

Komposztálással 10-15%-al csökkenthető
a lerakásra kerülő hulladék mennyisége.