A hulladékudvarok olyan gyűjtőhelyek lesznek, ahol a lakosság elhelyezheti azokat a hulladékokat, amelyek elszállítása a rendszeres hulladékgyűjtő járatok üzemeltetésével nem oldható meg. Hulladékudvarokban helyezhetők el:

  • A nagyméretű hulladékok bútorok, lomok,
    A háztartásokban keletkező veszélyesnek minősülő háztartási hulladékok (akkumulátor, szárazelem, növényvédoszer, gyógyszer, olajok stb.),
  • Elektromos készülékek
A településeken kialakított hulladékudvarok egyben a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítását is szolgálják. Külön konténerek kerülnek kihelyezésre a papír, műanyag, fém, üveg hulladékok részére. A Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszer keretében öt hulladékudvart alakítanak ki Abony, Mezotúr, Szolnok (2 db), illetve Törökszentmiklós településeken.

Az épülő abonyi hulladékudvar

A hulladékudvarok a városképbe illeszkedő, igényesen kialakított létesítmények, amelyek kizárólag a hulladék ideiglenes, szakszerű és biztonságos tárolására szolgálnak. Az összegyűjtött anyagokat fajtájuktól függően feldolgozzák, illetve ártalmatlanítják. A tervek szerint a hulladékudvarokban évente 491 tonna hulladék gyűlik össze.