Az Európai Unió direktíváinak és a Hulladékgazdálkodásról szóló törvény előírásainak megfelelően kerül sor a lerakásra kerülő hulladék szervesanyag tartalmának radikális csökkentésére. Ez a háztartásoknál keletkező biológiailag lebomló hulladék hasznosításával érhető el. Ez a Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Rendszerében a szerves anyagok külön gyűjtésével és komposztálásával valósul meg. A komposzttelepen évente 11 527 tonna szerveshulladékot hasznosítanak.

Az alkalmazott technológia prizmás rendszerű komposztálás, amelyben a bekerülő biológiailag lebomló hulladék a megfelelő adalékanyaggal való keverés, átforgatás és érlelés során komposzttá válik. A folyamat végén talajjavításra felhasználható komposzt keletkezik. A nagyüzemi technológia biztosítja a hulladék megfelelő kezelését, a komposztálás folyamatos felügyeletét, a szaghatás kiküszöbölését, így a komposztáló semmilyen környezeti kockázatot nem jelent.


Komposzt készítése nagyüzemi technológiával

A komposztáló a Kétpói Regionális Hulladéklerakó területe mellett lesz, így a komposztálási maradék szállítási költség nélkül közvetlenül a lerakóba kerülhet.