AMIT A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉSÉRÔL TUDNI KELL - A részletes leíráshoz klikk ide!

Mindennapi szemetünk - a kiadvány megtekintéséhez klikk ide!

Könyvismertető


1. Hulladék a családi házban
Kiadó: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Budapest 2002.

A kedves rajzokkal, illusztrációkkal tarkított kiskönyv betekintést nyújt a háztartásokban keletkezett hulladék keletkezésének körülményeibe. Az otthonainkban, és annak környékén az általunk megtermelt szemét mennyisége fokozatosan növekszik. A kiadvány célja, hogy megoldási lehetőségeket vázoljon fel az un. "kommunális szemét problémára", valamint ötleteket adjon, felidézze nagyszüleink tudását és kiegészítse a mai kor követelményeire választ adó ismeretekkel.

2. Hulladékos kisokos

Kiadó: Tetra Alapítvány, Budapest 2001.

"Hogyan bánjunk a hulladékkal?" A kiadvány 13 lépésben, rövid, áttekinthető formában válaszolja meg a fenti kérdést. Olyan gyakorlati tanácsokkal szolgál, amelyek a háztartásban egyszerűen, könnyen megvalósíthatóak. Megmutatja, hogy már vásárlási döntéseink meghozatalakor érdemes megfontoltan cselekednünk. A környezetbarát hulladékkezeléssel gyerekek is megismerkedhetnek, ebben nyújt segítséget a kiskönyv végén található munkafüzet.

3. Jane Goodall - Marc Bekoff: Az utolsó pillanat (Az élővilág megóvásának tíz parancsolata)
Kiadó: GABO könyvkiadó


A két világhírű viselkedéskutató, Jane Goodall és Marc Bekoff összeállította azt a tíz parancsolatot, amelyet a bolygó gondnokaiként tiszteletben kell tartanunk. Szenvedélyesen és meggyőzően érvelnek amellett, hogy ha működtetjük e parancsolatokat az életünkben, akkor a Föld és valamennyi lakosa képes lesz harmonikusan együtt élni. Az utolsó pillanat kiterjeszti az állatokkal együtt élő ember kötelezettségeit - hiszen természetesen mi, emberek is az állatvilág részei vagyunk -, mert arra szólít fel, hogy tiszteljük az élőlények közötti kapcsolatrendszert, amikor az élőlényekkel való törődést tanuljuk, és becsüljünk meg minden fajt.

4. Települési környezetvédelmi programok jellemző problémái
Kiadó: Ökológiai Stúdió Alapítvány 2003. - 9028 Győr, Vándor u. 9.

A szerzők egy olyan szemléletet, szakmai értékrendet közvetítő és társadalmi konszenzus megteremtését segítő kiadványt állítottak össze, amely használható gondolatokat közvetít az önkormányzatok, a programkészítő vállalkozók és a véleményezésben résztvevő társadalmi szervezetek felé. A több mint 60 település környezetvédelmi programjának feldolgozásával készült összeállítás segítséget nyújt azoknak, akik csak ezután szánják rá magukat programalkotásra, és azoknak is, akik a programjuk kétévente esedékes felülvizsgálata előtt állnak.


5. Kalas György: Szemétposta
Kiadó: Reflex Környezetvédő Egyesület, 9024 Győr, Bartók B. u. 7.
reflex@c3.hu- www.reflex.gyor.hu

"Szemétpostának" hívja az angol, de fordíthatnánk akár konzumkacatnak is. Reggelente az újságkihordók dugdossák "maszekba", később a serény diákok is kitapétázzák vele a ládát, kilincset. Közben a postásunk is meglep egy-két nejlonba dugott katalógussal, pléhsluszkulcsal, shoppoppingmarhasággal. Estefelé aztán újabb terjesztők fekszenek rá a kapucsengőre Ismerős ugye? Az ilyen és ehhez hasonló problémák kiküszöbölésére ad ötleteket a kiadvány.

6. Útmutató a házi komposztkészítéshez
Kiadja: Környezetünkért Közalapívány, 7621 Pécs, Király u. 21.

A Környezetünkért Közalapítvány kiadásában megjelenő kiadvány megtanítja az olvasóval, hogy hogyan készítsünk a házkörül felhalmozódó szerves hulladékból újra felhasználható komposztot. Mik ennek az előnyei, milyen megtakarításokkal jár ez az eljárás. Mitöbb, a leíráshoz rajzos illusztrációkkal segítséget is nyújt, gyakorlati tanácsokat is ad.

7. Lugosi Bea: Hulladékos ABC
Kiadja: Hulladék Munkaszövetség, 1111 Budapest, Saru u. 11.
Tel: (1)-386-2648; humusz@humusz.hu, www.humusz.hu

A kiadvány szeretne segítséget nyújtani abban, hogy a bennünket körülvevő - így vagy úgy feleslegessé, használhatatlanná váló - tárgyaktól minél környezetkímélőbb módon tudjunk megszabadulni.

8. Az üveg vándorútja
Kiadja: Tisza Natura Környezetvédelmi és Szolgáltató Bt., Szeged

A kifejezetten gyerekeknek szóló, rajzokkal, illusztrációkkal teli néhány oldalas kiadvány - ahogy a címből sejteni lehet - megmutatja, hogy milyen káros következményei lehetnek annak, ha az üveget (legyen bármilyen üveg) nem rendeltetésszerűen használjuk, és a szelektív hulladékgyűjtő konténer helyett elszórjuk, kidobjuk, összetörjükstb.

9. Kukabúvár
Kiadja: Hulladék Munkaszövetség
szerk@kukabuvar.hu, www.kukabuvar.hu

A negyedévente megjelenő folyóirat számos cikket vonultat fel, ami kapcsolódik a hulladékgazdálkodáshoz vagy a környezetvédelemhez. Ötleteket ad, már több éve működő, kiforrt eljárásokat taglal a hulladék elhelyezésével, (újra)hasznosításával kapcsolatban. Mindemellett természetesen elrettentésképpen rossz példákat is közöl, ami kárt okozhat a környezetünknek, és vele együtt számunkra embereknek is. Mindemellett említést tesz a különböző rendezvényekről, programokról, a környezetvédelem témakörével kapcsolatos lakossági és vállalati megmozdulásokról.


10. Hulladéksuli - Szelektív hulladékgyüjtés az iskolában (Oktatócsomag)
Kiadó: Templomdombi Általános iskola, Szentendre.

Az oktatócsomag célja megismertetni, majd bevezettetni a korszerű hulladékkezelés alapvető módszerét, a szelektív hulladékgyűjtést. A feldolgozás során a tanulók megismerkedhetnek a hulladékok típusaival, történetével, keletkezésének okával, a "megsemmisítés" lehetséges változataival, a hulladék-keletkezés megelőzésének lehetséges módjaival és az újrahasznosítás feltételeivel. A kiadvány célja továbbá, hogy a tanulók saját igénye legyen a szelektív hulladékgyűjtés megvalósítása iskolájukban, otthonukban. Egy olyan gondolkodásmód elterjesztése körükben, ami a környezet védelmének és a fenntartható fejlődés problematikájának figyelembe vételével megvalósuló életvitelre sarkallja Őket.

11. A világ helyzete - újragondolt biztonság
Kiadja: Föld Napja Alapítvány, 1519 Budapest, Pf. 411
www.fna.hu

Ez az 1984 óta megjelenő többszerzős könyv - melynek a megjelenését világszerte emberek milliói várják -, az első megjelenésétől kezdve világsiker. A könyv aktuális kötete azzal foglalkozik, hogy hogyan építsünk fel egy környezeti szempontból fenntartható, biztonságos világot. A világ helyzete megjelenése óta először foglalkozik a globális biztonsággal, amely az utóbbi években oly nagymértékben uralja a magánbeszélgetéseket és a politikai tárgyalásokat. Igyekszik kibogozni a gyakran rejtegetett kapcsolatokat olyan különböző jelenségek között, mint a túlnépesedés, a szegénység, a talajvíz apadása, az AIDS terjedése, a nemzetközi bűnözés, a környezeti menekültek a terrorizmus és az éghajlatváltozás.